• Med – nektárový, či medovicový má významné biologické vlastnosti. Najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Jej určením sa dostávame na vyššiu úroveň poznania, čo pre nás med znamená a aké má zdraviu prospešné účinky. Cieľom je taktiež dať medu pridanú hodnotu a identifikovať tak medy s najvyššou antibakteriálnou aktivitou.

 

  • Zriedením medov sa sleduje, ktoré nariedenie je ešte stále aktívne voči danej baktérii. Ako modelový bakteriálny kmeň sa používa zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus).

 

  • Metóda určenia antibakteriálnej aktivity medu predstavuje stanovenie minimálnej inhibičnej koncentrácie (MIC) medu, ktorou získavame dôležitú informáciu o sile jeho antibakteriálneho účinku. Hodnota MIC vyjadruje najnižšiu možnú percentuálnu koncentráciu medu, pri ktorej je potlačený alebo zastavený rast baktérií. Čím nižšiu hodnotu MIC testovaná vzorka medu má, tým vyššia je jeho aktivita voči baktériám.

 

  • Medy s vynikajúcou antibakteriálnou aktivitou sú ohodnotené známkou kvality:

 

Známky kvality

 

 

Kontakt:    

www.medovelaboratorium.sk,   Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.;


Užitočné odkazy

Povinne zverejňované dokumenty.

Všetky informácie o povinne zverejňovaných dokumentoch na jednom mieste.

Eurofondy.gov.sk

Všetky informácie o eurofondoch na jednom mieste.

Voľné pracovné miesta.

Všetky informácie o voľných pracovných miestach a príležitostiach na jednom mieste.

Verejné obstarávania

Všetky informácie o verejných obstarávaniach na jednom mieste.


Odkazy pre zákazníka

Dotazník spokojnosti

Dotazník pre zákazníka ohľadom spokojnosti so službami ŠVPÚ

Sťažnosti a podnety

Podnety od zákazníkov s cieľom neustáleho zlepšovania a skvalitňovania služieb laboratórnej diagnostiky ŠVPÚ

Oznamovanie protispoločenskej činnosti

Nahlasovanie protispoločenskej činnosti na základe § 3 písm. c) zákona č. 583/2008 Z. z.

OpenData - Datasety

Dostupné datasety v rámci OpenData