Stanovenie:
- aflatoxínov B1-G2
- ochratoxínu A
- zearalenonu
- deoxynivalenolu
- fumonizínov B1,B2
- T2, HT 2 toxínu
- patulínu
- nivalenolu
- aflatoxínu M1
Kontakt:
Ing. Martinkovičová
+421 2 38 108 263, +421 905 315 936, +421 917 313 572
- Výpočet množstva tuku v sušine
- Stanovenie sušiny
- Stanovenie tuku
- Výpočet beztukovej sušiny
- Stanovenie bielkovín
- Stanovenie obsahu soli
- Stanovenie kyslosti
- Stanovenie laktózy
- Stanovenie profilu mastných kyselín
- Stanovenie mykotoxínov
- Stanovenie konzervačných látok
- Stanovenie syntetických sladidiel
- Stanovenie glykozidov steviolu
- Stanovenie syntetických farbív
- Stanovenie prírodného farbiva košenila, kyselina karmínová (E120)
- Mikrobiologické analýzy podľa platnej legislatívy
- Stanovenie energetickej hodnoty
- Posúdenie správnosti označenia etikiet
Kontakt:
Ing. Budajová
+421 2 38 108 265, +421 905 875 159, +421 917 313 572
- Med – nektárový, či medovicový má významné biologické vlastnosti. Najviac preštudovanou je jeho antibakteriálna aktivita. Jej určením sa dostávame na vyššiu úroveň poznania, čo pre nás med znamená a aké má zdraviu prospešné účinky. Cieľom je taktiež dať medu pridanú hodnotu a identifikovať tak medy s najvyššou antibakteriálnou aktivitou.
- Zriedením medov sa sleduje, ktoré nariedenie je ešte stále aktívne voči danej baktérii. Ako modelový bakteriálny kmeň sa používa zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus).
- Metóda určenia antibakteriálnej aktivity medu predstavuje stanovenie minimálnej inhibičnej koncentrácie (MIC) medu, ktorou získavame dôležitú informáciu o sile jeho antibakteriálneho účinku. Hodnota MIC vyjadruje najnižšiu možnú percentuálnu koncentráciu medu, pri ktorej je potlačený alebo zastavený rast baktérií. Čím nižšiu hodnotu MIC testovaná vzorka medu má, tým vyššia je jeho aktivita voči baktériám.
- Medy s vynikajúcou antibakteriálnou aktivitou sú ohodnotené známkou kvality:
Známky kvality
Kontakt:
www.medovelaboratorium.sk,
Vyšetrenia medu pre určenie vyššej pridanej hodnoty medu
- Stanovenie antibakteriálnej aktivity medu
Vyšetrenia medu v zmysle platnej legislatívy
- Stanovenie obsahu cukru
- Obsah fruktózy a glukózy (súčet obidvoch)
- Obsah sacharózy
- Stanovenie hmotnostného percenta vody
- Stanovenie elektrickej vodivosti
- Stanovenie voľných kyselín
- Stanovenie diastatickej aktivity
- Stanovenie HMF (hydroxymetylfurfural)
- Stanovenie rezíduí veterinárnych liečiv
(nitroimidazoly, chloramfenikol) – zakázané látky - Stanovenie rezíduí pesticídov
- Stanovenie chemických prvkov (Olovo)
- Falšovanie medu kukuričnou izoglukózou
Ostatné vyšetrenia medu
- Stanovenie polychlórovaných bifenylov
- Stanovenie chemických prvkov (mikroprvky, makroprvky)
- Porušenosť medu škrobovými derivátmi
Kontakt:
Ing. Budajová
+421 2 38108265, +421 905 875 159, +421 917 313 572
- Výpočet množstva mäsa
- Stanovenie obsahu tuku, popola, vody, bielkovín, kolagénu
- Dôkaz prítomnosti sójových bielkovín
- Stanovenie obsahu soli
- Stanovenie pH a aktivity vody
- Stanovenie celkového fosforu (P2O5)
- Dôkaz prítomnosti alergénov
- Stanovenie rezíduí pesticídov
- Stanovenie chemických prvkov
- Stanovenie cukrov
- Stanovenie polychlórovaných bifenylov
- Stanovenie polycyklických aromatických uhľovodíkov
- Stanovenie syntetických farbív - aj vrátane koreniacich zmesí do mäsových výrobkov
- Stanovenie prírodného farbiva - kyseliny karmínovej, karmín (E120) - aj vrátane koreniacich zmesí do mäsových výrobkov
- Stanovenie konzervačných látok
- Stanovenie dusitanov, dusičnanov - aj vrátane koreniacich zmesí do mäsových výrobkov
- Mikrobiologické analýzy podľa platnej legislatívy
- Stanovenie energetickej hodnoty
- Posúdenie správnosti označenia etikiet
- Stanovenie obsahu kyslíka, oxidu uhličitého (mäsové výrobky v ochrannej atmosfére)
Kontakt:
Ing. Budajová
+421 2 38 108 265, +421 905 875 159, +421 917 313 572