Pitva je výkon, ktorý by mal zodpovedať väčšinu otázok, na ktoré sa možno v súvislosti s úhynom Vášho zvieraťa pýtať. Zjednodušene povedané, pitva je vyšetrenie zvieraťa po smrti. Jej účelom je zvyčajne určiť príčinu smrti alebo rozsah ochorenia.
Pitva zahŕňa obhliadku a popis nálezu, odber vzoriek na ďalšie vyšetrenia (mikrobiologické, toxikologické, PCR atď.)
Pre správne určenie diagnózy a príčiny úhynu je dôležité uviesť podrobnú anamnézu a okolnosti úhynu.
Uhynuté zviera by malo byť uskladnené v chlade.
V laboratóriu preberáme aj uhynuté zvieratá za účelom bezpečnej likvidácie.
1. Tráviace problémy
- Bakteriologické vyšetrenie trusu (možné rozšírenie o diagnostiku kampylobakteriózy)
- Parazitologické vyšetrenie trusu (u HD rozšírené o diagnostiku kryptosporidiózy)
- Virologické vyšetrenie trusu (dôkaz antigénu vírusu parvovirózy, rotavírusu...)
2. Kožné problémy
- Bakteriologické vyšetrenie
- Parazitologické vyšetrenie
- Mykologické vyšetrenie
3. Vnútorné choroby
- Vyšetrenie krvi na prítomnosť antigénu a protilátok (toxoplazmóza, salmonelóza, brucelóza, chlamydióza, IAE, IBR,…)
- Bakteriologické a mykologické vyšetrenie výterov slizníc (ušné, očné, nosné, vaginálne, prepuciálne)
- Bakteriologické, mykologické, parazitologické vyšetrenie moču
- Dôkaz pôvodcu metódou PCR (mykoplazmóza...)
Odporúčame pri zakúpení nového zvieraťa, zaraďovaní do chovu, pred očkovaním, plánovaným pripustením, pred jesenným alebo zimným ustajnením.
Plošné odčervovanie nie je vždy vhodné, pretože parazity získavajú imunitu na odčervovaciu látku. Odčervovať by sa preto mali iba tie jedince, ktoré sú napadnuté parazitmi. Pri veľkej koncentrácii zvierat na jednom mieste, v prehustených chovných priestoroch, sa zvyšuje pravdepodobnosť nakazenia.
Zamorenie parazitmi vplýva na kondíciu a úžitkovosť zvierat.
1. Odber vzorky
Odporúčame zbierať vzorky trusu z 3-5 dní. Skladovať v chlade.
2. Vyšetrenie
Koprologické vyšetrenie (zahŕňa vyšetrenie na prítomnosť giardií, kokcídií, pľúcne, žalúdočno-črevné ploché a oblé červy)
3. Výsledky
Do 24 hodín.
Vzorky vôd
- Stanovenie dusitanov
- Stanovenie dusičnanov
- Stanovenie síranov
- Stanovenie chloridov
- Stanovenie fluoridov
- Stanovenie voľného chlóru
- Stanovenie amónnych iónov
- Stanovenie pH a vodivosti
- Stanovenie chemickej spotreby kyslíka
Vzorky zeleniny
- Stanovenie dusitanov
- Stanovenie dusičnanov
Kontakt:
Ing. Martinkovičová
+421 2 38 108 263, +421 905 315 936, +421 917 313 572
v potravinách, krmovinách, zložkách životného prostredia a v produktoch poľnohospodárskej výroby
Stanovujeme obsah rádioaktívnych látok (napr. 137Cs, 134Cs, 131I, 90Sr a ďalších) v širokom rozsahu komodít podľa požiadaviek zákazníka (dovozy/vývozy do tretích krajín, HCCP a pod.).
Kontakt:
RNDr. Ľ. Puskeiler, +421 915 083 224,
RNDr. J. Miššík, PhD., +421 37 641 4474,