Vedúca oddelenia: Ing. Jarmila Budajová
Tel.: + 421 2 38108 265
Mobil: + 421 905 782 085
E-mail: Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Toto oddelenie zahŕňa:

a) Laboratórium fyzikálno-chemických analýz

  • zabezpečuje výkon senzorických, fyzikálnochemických skúšok poľnohospodárskych, potravinárskych  výrobkov za účelom zisťovania  príčin ohrozenia zdravotnej bezchybnosti potravín a surovín  rastlinného pôvodu,
  • zabezpečuje predpísanú agendu, prenos informácií a vypracovanie odborných správ a posudkov
  • spolupracuje s orgánmi potravinového dozoru pri riešení problémov týkajúcich sa zdravotnej bezchybnosti potravín a  kontroly kvalitatívnych ukazovateľov a ukazovateľov výživovej hodnoty
  • spolupracuje s orgánmi Ministerstva pôdohospodárstva a výživy – Inspektou, Poľnohospodárskou platobnou agentúrou
  • sleduje vedecko-technický rozvoj a získané poznatky uplatňuje v laboratórnej praxi
  • zabezpečuje senzorické a základné analytické vyšetrenia poľnohospodárskych surovín -  obilovín, výrobkov z obilovín, olejnín , strukovín ,  čerstvého ovocia a zeleniny, korenín, kávy, čajov, húb, orechov, škrupinového ovocia a  sušeného ovocia  v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
  • ďalej zabezpečuje senzorické a analytické vyšetrenia potravinárskych výrobkov pekárskych, trvanlivého pečiva, vína, alkoholických a nealkoholických nápojov, rastlinných tukov a olejov, cukroviniek, kakaa a čokolád, sladidiel, droždia, soli, a spracovaných výrobkov z ovocia a zeleniny v celom rozsahu Potravinového kódexu SR a technických noriem
  • oddelenie vypracováva návrhy  a kontrolu správnosti  značenia výrobkov

b) Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat

Laboratórium hygieny krmív a výživy hospodárskych zvierat vykonáva vyšetrovanie krmív na zdravotnú neškodnosť a na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty. Krmivá na vyšetrenie je potrebné zaslať so žiadankou (objednávkou), v ktorej musí byť uvedený dôvod (resp. druh) požadovaného vyšetrenia.

Zmyslové posúdenie krmív

  • Predbežné zmyslové posúdenie: zisťujeme zjavné odchýlky od charakteristických vlastností príslušného krmiva - zvýšenú vlhkosť, zaplesnenie, zaparenie, cudzie prímesi, zmeny vo farbe, pachu a pod.
  • Vlastné zmyslové posúdenie: farba, pach, štruktúra a konzistencia. Pri tomto hodnotení môžeme zároveň určiť cudzie prímesi, živočíšnych škodcov a pod.
  • Makroskopický rozbor: jedná sa o kvalitatívnu identifikáciu jednotlivých komponentov v kŕmnych zmesiach. Pri tomto vyšetrení môžeme určiť aj prítomnosť semien niektorých druhov jedovatých rastlín a burín, živočíšnych škodcov, prímesí, nečistôt a pod.
  • Botanický rozbor: u objemových krmív je zameraný len na zistenie prítomnosti jedovatých rastlín, ich častí ako aj ich semien.

Mikroskopické vyšetrenie

  • zisťovanie zložiek živočíšneho pôvodu, ktoré sú definované ako produkty zo spracovania tiel a častí tiel cicavcov, hydiny a rýb v krmive, v rámci koordinovaného inšpekčného programu v oblasti výživy zvierat  

Mikrobiologické vyšetrenie

  • Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané predovšetkým na zistenie salmonel, ale aj iných druhov baktérií podľa požiadaviek.
  • Kvantitatívne vyšetrenie: je zamerané na celkový počet baktérií v krmivách, ako aj požadovaných počtov jednotlivých druhov baktérií.

Mykologické vyšetrenie

  • Kvalitatívne vyšetrenie: je zamerané na zistenie jednotlivých rodov a druhov plesní
  • Kvantitatívne vyšetrenie: zisťuje počty spór jednotlivých druhov plesní

Chemické vyšetrenie:

    • Je zamerané predovšetkým na zdravotnú neškodnosť, ale v indikovaných prípadoch aj na niektoré ukazovatele výživnej hodnoty

Kvalitatívne vyšetrenie

  • Rozkladné produkty tukov: kvantitatívne ukazovatele (číslo kyslosti tukov, stanovenie peroxidov), kvalitatívne ukazovatele (dôkaz aldehydov podľa Fellenberga, dôkaz peroxidov podľa Bulířa a dôkaz epihidrinaldehydu podľa Kreisa.
  • Rozkladné produkty bielkovín: obsah voľného amoniaku, formolová titrácia
  • Rozkladné produkty sacharidov: kyslosť voľného výluhu, celková kyslosť voľného výluhu
Kvantitatívne vyšetrenia týkajúce sa hodnotenia zdravotnej neškodnosti a výživovej hodnoty

Užitočné odkazy

Povinne zverejňované dokumenty.

Všetky informácie o povinne zverejňovaných dokumentoch na jednom mieste.

Eurofondy.gov.sk

Všetky informácie o eurofondoch na jednom mieste.

Voľné pracovné miesta.

Všetky informácie o voľných pracovných miestach a príležitostiach na jednom mieste.

Verejné obstarávania

Všetky informácie o verejných obstarávaniach na jednom mieste.


Odkazy pre zákazníka

Dotazník spokojnosti

Dotazník pre zákazníka ohľadom spokojnosti so službami ŠVPÚ

Sťažnosti a podnety

Podnety od zákazníkov s cieľom neustáleho zlepšovania a skvalitňovania služieb laboratórnej diagnostiky ŠVPÚ

Oznamovanie protispoločenskej činnosti

Nahlasovanie protispoločenskej činnosti na základe § 3 písm. c) zákona č. 583/2008 Z. z.

OpenData - Datasety

Dostupné datasety v rámci OpenData